Yıl boyunca milyonlarca turistin ziyaret ettiği Alanya’da yoğunluk özellikle yaz sezonunda bir hayli artıyor. Bu yoğunluğa istinaden otellerde yer bulamayan yerli ve yabancı turistler, çareyi değişik alternatiflere yönelmekte buluyor. Bu alternatiflerin en popüleri tatil evleri olunca sadece Türk vatandaşları değil, Alanya’da mülkü olan yabancılarda tatil dönemleri haricinde mülklerini kiraya vermek için harekete geçti.
Talep Bu Yıl Çok Fazla
Günlük ve haftalık kiraya verilen tatil evlerine karşı ilginin son zamanlarda arttığını ifade eden Alanya Emlakçılar Derneği (ALEMDER) Başkan Yardımcısı Ali Özsoy, “Alanya, ülkemiz turizminin en popüler ilçelerinden biri olduğundan dolayı tatil evleri en az oteller kadar önem kazanmaktadır. Ayrıca turistlerin, oteller kadar tatil evlerine de yöneldiğine tanıklık etmekteyiz. Yaz sezonunda otellerin hepsi doldu taştı. Bu da tatil evlerine olan talebin geçen yıllara oranla daha da artmasına neden oldu.
Tatil evlerinin tatilciler için bir takım avantajları da oluyor. Örneğin daha ekonomik tatil yapmak isteyenlerin, tatilde daha mütevazi yaşam tarzı tercih edenlerin, tatilde daha rahat hareket etmek isteyenlerin önceliği tatil evleri oluyor. Tatil evleri özellikle Anadolu’dan gelen kalabalık aileler için ekonomik açıdan çok büyük bir avantaj oluyor.
Tatil evlerini kiralayan yerli ve yabancı turistler incelendiği zaman bir dengenin olduğu söylenebilir. Alanya’da 3 – 4 bin civarında kiralık tatil evi mevcut. Bu evlerin çoğunluğu ise rezidans ve apartman şeklinde havuzlu dairelerden oluşmaktadır. Bu tip daireler, öncelikli tercih sebebi oluyor.
Tatil evlerini kiralamak isteyenler, dolandırıcılık olaylarıyla karşılaşmamak için kiralama işlemini mutlaka yetkili emlakçılardan yapsınlar.” şeklinde konuştu.
Kontrolsüz Gelişim Korkutuyor
Türkiye’nin önemli turizm ilçelerinden Alanya’da tatil evlerinin kontrolsüz gelişiminin korkuttuğunu dile getiren Alanya Turistik İşletmeciler Derneği Başkanı (ALTİD) Burhan Sili’de, “Tatil evlerinin hükümet tarafından vergilendirilmesi bizleri rahatlattı. Sahil kesiminde turistlerin yoğun ilgi gösterdiği bölgelerde ikinci evlerin çok hızlı gelişmekte olduğuna tanıklık ediyoruz.
Alanya gibi popüler turizm merkezlerinde mülk alan yerli ve yabancı insanlar, mülklerini ekonomik olarak değerlendirmek için kiraya vermektedir. Biz, bu duruma karşı bir duruş sergilemiyoruz. Sonuçta dünyanın doğal gerçeklerinden biriside bu. Bizlerde yurt dışı gezilerine gittiğimiz zaman ekonomik olsun diye bu tip alternatifleri tercihlerimiz arasında bulunduruyoruz. Güvenlik ve maliyeyle ilgili bir takım sıkıntılar mevcuttu. Bunlarla ilgili hükümet gerekli tedbirleri aldı. Bunlara kesinlikle vergi getirilmesi lazımdı. Biz, her müşterimize fatura kesiyoruz. Devletimiz, bu faturalardan aldığı vergilerle önemli bir kazanç elde ediyor. Ayrıca otellere giren her müşterinin kimlik bilgilerini güvenlik maksadıyla emniyet güçlerine bildiriyoruz. Tatil evlerinden de devletin vergi alması ve oralarda da gerekli güvenliğin sağlanması çok önemliydi.
Ülkemizdeki yatak kapasitesinde son 10 yıl içerisinde ciddi artış oldu. İkinci konutlar devreye girdikçe otellere olan talepte belli oranda düşecektir.
Ülkemize gelen turist sayısında da ciddi artış var. Ülkemize gelen turist sayısını daha da artırmak için doğru fiyat, pazar ve ürün içerikli karlı işletmeler üretilmesi kaçınılmazdır.” ifadelerine yer verdi.