Cennetten Bir Köşe
Munzur gözelerinin kaya oyuklarından akmakta olan suları, irili ufaklı şelaleri ve göletleri, dünyada cenneti yaşamak isteyenlerin ilgi odağı oldu. Öyle ki yerli ve yabancı turistler, dünyanın bu cennet köşesine Mayıs ve Kasım ayları arasında akın ediyor.
Munzur gözeleri 2001 yılında Erzurum Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Müdürlüğü tarafından birinci derece doğal sit alanı ilan edildi. Tunceli’ye bağlı Ovacık ilçesi Ziyaret Köyü’nde bulunan Munzur gözeleri, Tunceli merkeze 80 km, Ovacık merkeze ise 17 km uzaklıkta.
Munzur gözeleri sadece sularıyla değil, yemyeşil doğasıyla, Munzur Dağlarıyla, bitki türleriyle ve insanı büyüleyen güzelliğiyle insana ömrü boyunca unutamayacağı anlar yaşatıyor.
8 Milyon Liralık Proje
Bir rivayete göre ‘Munzur’ adındaki bir çobanın elindeki sütün yere dökülmesiyle oluşan Munzur gözelerini turizme kazandırarak bu buz gibi sulardan ve serin ortamdan daha fazla insanın istifade etmesini sağlamak için Tunceli Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Fırat Kalkınma Ajansı ve Tunceli Barosu tarafından hazırlanan 8 milyon liralık yatırım projesinin Erzurum Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Müdürlüğünce onaylanması bölge halkı tarafından sevinçle karşılandı.
Bölge halkının, Munzur gözelerini ziyarete gelen turistlere sıcak yaklaşımı ise turistlerin, kendilerini rahat hissetmesini sağlıyor. Aileleriyle tertemiz ve yemyeşil doğada rahatlıkla gezebilen ve muhteşem doğal güzelliklerin tadını doyasıya çıkaran turistler, Munzur gözelerinin buz gibi sularında karpuzun 15 dakika içerisinde çatladığını dile getiriyor.
Beton Yerler Ahşaba Dönüşecek
Munzur gözelerinin görüntü kirliliğinin giderilmesiyle ilgili Fırat Kalkınma Ajansı tarafından hazırlanan 8 milyon liralık projeyle ilgili bir açıklama yapan Tunceli Valiliği, “Munzur gözlerini daha da güzel hale getirecek bu proje, Erzurum Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından kabul edildi. Bu proje sayesinde Munzur gözeleri ruhuna ve inancına yakışır hale gelecektir. Bu proje gerçekleştirilirken doğal yapıya asla dokunulmayacaktır. Beton yerlerinde ahşaba dönüştürülmesiyle görüntü kirliliğinin önemli ölçüde önüne geçilecektir. Bu proje hazırlanırken Tunceli Barosu’nun, sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin ve bölge halkının da görüşlerine başvuruldu. Ayrıca Akdeniz ve Hacettepe Üniversitelerinde görev yapan peyzaj alanında uzman profesörlerimizde, Munzur gözelerinin dünya turizmine kazandırılması için hazırlanan bu projeden desteklerini esirgemediler. Yerli ve yabancı turistlerimizi, doğaseverlerimizi, bu doğa harikası cennet köşemize davet ediyoruz.” ifadelerine yer verdi.