İnternet ve sosyal medyanın yaşamlarımızdaki etkisi her geçen gün artmaktadır. Öyle ki tatil yapacağımız yeri dahi belirlemeden önce sosyal medyada yapılan yorumlara, fotograflara ve blog yazılarına bakarak karar veriyoruz. TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı Firuz Bağlıkaya, “İnsanlar, sosyal medyada fotograflarını gördükleri yerlere giderek kendileri de görmek ve tanımak istiyorlar. Bu da doğal olarak tatil tercihlerini etkiliyor. Ülkemiz genç bir nüfusa sahip. Ailelerin yapacağı tatillerin tercihinde gençlerin önemli bir etkisi var. İnsanlar, 20 gün tatil yapacaklarsa eskisi gibi 20 gününü de aynı yerde geçirmek istemiyorlar. Tatillerini 2’ye, 3’e ya da 4’e bölerek farklı yerleri görmek ve tanımak istiyorlar. Yurt dışından yapılan tercihlerde bundan farklı değil.” dedi.
Müşteri Algısı Paha Biçilmez
Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Turizm Sektörü Dijitalleşme Yol Haritası Raporu verileri incelendiği zaman insanların yüzde 60’ı seyahate çıkmadan evvel arkadaşları tarafından sosyal medya ortamında paylaşılan video ve fotografları dikkate alarak seyahat tercihi yaparken, yüzde 81’lik bir kesim ise yorum sitelerinde yapılan yorumları inceleyerek seyahat edeceği yere karar veriyor. Bu da müşterilerin deneyimleri neticesinde oluşan algıyı, turizm şirketleri açısından inanılmaz değerli kılıyor.
Tatilcilerin, tatillerini geçirdikleri otellerin konumu, fiyatı, oda konforu, yemek ve hizmet kalitesi ile yüzme etkinliği hakkında yaptıkları değerlendirmelerin henüz kararlarını vermemiş olan tatilciler üzerinde çok ciddi etkisi oluyor.
Gençler, Ailelerin Tatil Tercihinde Etkili
Fotograf paylaşımlarının, yapılan yorumların ve blog yazılarının seyahat tercihi üzerindeki etkisi ile ilgili açıklamalarda bulunan TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı Firuz Bağlıkaya, “Tatilcilerin, sosyal medya ortamındaki fotograf ve videolarda gördükleri yerlere gitmek ve oraları tanımak istemeleri dijitalleşmenin turizm sektörü üzerindeki etkisini gün geçtikçe artırıyor. Dünyanın en büyük turizm pazarlama acentelerinin tümü dijital manada son derece ileri teknolojiyle faaliyet gösteriyorlar. Ülkemizde de turizm sektörünü dijital manada ileri teknolojiye hazırlamak için gerekli çalışmaları yapıyoruz. Turistler, tatil yaptıkları yerlerdeki insanlar gibi yaşamak istiyorlar. Kapadokya bölgesindeki otel konseptleri ise bunun en iyi örneğini teşkil ediyor.
Ailelerin tatil tercihlerinde en önemli etken şüphesiz gençlerdir. Seyahat imkanlarının artmasıyla birlikte insanlar artık uzun tatillere çıkmıyorlar. Kısa tatillerle daha fazla yer görmek ve tanımak istiyorlar. Ülkemizde ise her segmentte seyahat artışı söz konusu. Otellerin kuralları gençlerimize sıkıcı geliyor. Dolayısıyla gençlerimiz, bu kurallar çerçevesinde tatil yapmayı pek tercih etmiyorlar. Bu nedenle de gençlerimizin, kamp tatillerini daha fazla tercih ettiğine tanık oluyoruz.” ifadelerine yer verdi.