Türk kültürünü tanıtmak için ‘Kırgız Obası’ kurdular
Kapadokya’ya tatile gelen yerli ve yabancı turistler, Orta Asya Türk kültürünü dünyaya tanıtmak için Kırgız Türkleri tarafından kurulan obada, Orta Asya Türk kültürünü en ince ayrıntısına kadar tanıyorlar. Obayı ziyarete gelen yerli ve yabancı turistlere, Orta Asya gelenekleri ve oyunları tanıtıldığı gibi yöresel yemekler ikram edilerek belki de şimdiye kadar hiç tatmadıkları lezzetleri tatmaları sağlanıyor.
Sovyet Zulmünden Kaçtılar
Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği döneminde yaşanan insanlık ayıbı zulümden kurtulmak için vatanları Kırgızistan’dan 1978 yılında kaçarak önce Afganistan’ın Pamir Yaylası’na gelen, sonrada Van’ın Erçiş ilçesine bağlı Ulupamir köyüne gelerek burada yerleşim sağlayan Kırgız Türkleri tarafından Nevşehir’e bağlı Avanos ilçesinde turizm amaçlı kurulan Kırgız Obası’nda, Orta Asya Türk kültürü dünyaya tanıtılıyor.
Obada Teknoloji Yok
Teknolojinin hiçbir şekilde giremediği obada yemekler ise geleneksel usullerle pişirilmektedir. Obayı ziyarete gelen yerli ve yabancı ziyaretçilere öğretilen okçuluk, aşık atma ve at binme oyunları ise ziyaretçilere eğlenceli anlar yaşatıyor. Aile bireyleri ise yöresel kıyafetlerle ziyaretçilerini karşılıyor. Zamanda yolculuğa çıkmak isteyenler için Kırgız Obası en iyi alternatifler arasında gösteriliyor.
Hedef Orta Asya Türk Kültürünün Tanıtılması
Kırgız Obası ile ilgili açıklamalarda bulunan oba sorumlusu Kasımbek Varol, “Nevşehir’in Avanos ilçesine iki aile olarak geldik. İşbirliği içerisinde geleneklerimizi yansıtmakta olan bir oba kurduk. Aynı zamanda eğlence ve dinlenme alanlarımızla da ziyaretçilere hizmet vermekteyiz. Kırgız Obası’nı kuralı daha bir ay olsa da yerli ve yabancı turistlerin obamıza yoğun ilgi göstermesi bizleri sevindiriyor.” dedi.
Hedeflerinin Orta Asya Türk kültürünün dünyaya tanıtılması olduğunu dile getiren Kasımbek Varol, “Obamızda kültürümüzü dünyaya tanıttığımız gibi obayı ziyarete gelen konuklarımıza yöresel yemeklerimizden ikram ediyoruz. Ayrıca ok atma, at binme ve aşık atma gibi geleneklerimizin tanıtımını yapıyoruz. Ülkemizde aşık atma terimi çok sık kullanılsa da bu oyunun nasıl oynandığı hakkında çoğu kesimin bilgisi yoktur. Konuklarımıza aşık atma oyununu öğrettikten sonra hep beraber oynayarak eğlenceli dakikalar geçiriyoruz. Kırgız mantısı, Özbek pilavı ve Kırgız tatlısı gibi yöremize has yemeklerimizi ise yer sofrasında ikram ediyoruz. Konuklarımız çok menun ayrılıyorlar. Ata yurdunu kendilerine yaşattığımız için teşekkür ediyorlar. Ziyaretçilerimiz ağırlıklı olarak yerli turistlerden oluşuyor. Ülkemizde otağımızın bir benzeri bulunmuyor. Yöresel kıyafetlerimizi giyen ziyaretçiler, obamızın bir anısı olarak fotoğraf çekiliyorlar.
Eskiden atalarının Orta Asya’da nasıl yaşadığını merak edenler ve birkaç saatliğine de olsa bu yaşantıyı yaşamak isteyenlerin bu obayı mutlaka ziyaret etmesi gerekiyor. Kırgız Obası’nda hiçbir teknolojik aletin bulunmaması ise konukların huzurlu vakit geçirmesinde en önemli etken.
Masal Gibi
Kırgız Obası hakkındaki duygularını dile getiren turist rehberi Fatma Altuner, “Bu obaya girdikten sonra kendimi bir masalın içerisinde hissettim. Burada gezinti yaparken atalarımızın nasıl yaşadığıyla ilgili bilgileri yaşayarak öğreniyorsunuz. Buraya gelmemdeki asıl neden ise geçmişteki kültürümüze olan merakımdır.” şeklinde konuştu.