Let’s travel together.

Türkiye tatile çıkma oranında sınıfı geçemedi

Yıl içerisinde AB’de maddi imkansızlıktan dolayı tatile çıkamayan insanların oranı yüzde 28 iken, ülkemizde bu oran yüzde 60’lara kadar çıkıyor.

Bu yıl ülkemize gelen yabancı turist sayısında rekor kırıldı. Ancak ülkemiz, vatandaşlarına tatil imkanı sağlama hususunda maalesef sınıfı geçemedi.

Yaz mevsiminin bunaltıcı sıcaklarında birçok insan tatile çıkma hayali kurarken, ülkemizde maddi imkanları el vermediği için tatile çıkma olanağı bulunmayan birçok insan maalesef bu hayalden yoksun.

Tatil, insan psikolojisinin en önemli ihtiyacıdır. Bir ülkenin bacasız sanayisi olan turizminin canlı kalmasında da iç turizmin dinamikliği çok önemlidir. Ancak ülkemiz insanının yüzde 60’ının tatil imkanından yoksun kalması iç turizmin dinamikliğine büyük darbe vurmaktadır.

Ülkemiz her ne kadar yabancı turist sayısında rekor seviyelere ulaşsa da kriz dönemlerinde iç turizmin dinamikliğinin önemi ortaya çıkmıştır. Bu nedenle ülkemiz insanının tatile çıkma olanağına sahip olması bacasız sanayi olan turizmin her daim canlı kalmasında çok önemlidir.

Türkiye’de Bir Haftalık Tatil İmkanı Çok Düşük

Avrupa İstatistik Kurumu Eurostat’ın yayınladığı veriler incelendiği zaman Avrupa Birliği (AB) ülkelerindeki 16 yaş ve üzeri nüfusun yüzde 28,3’ünün maddi imkansızlıktan dolayı 2018 yılı içerisinde evlerinden ayrı bir haftalık tatil yapma olanağı bulamadığı görülüyor. Ülkemizde de 2017 yılı içerisinde maddi imkansızlıktan dolayı evlerinden ayrı bir haftalık tatil yapma olanağı bulamayan insanların nüfusa oranı yüzde 60,8 oldu. Bu da ülkemizde 39,2’lik bir kesimin evlerinden ayrı bir hafta tatil yapma olanağına sahip olduğunu gösteriyor.

Avrupa’da Tatile Çıkamama Oranları

Avrupa Birliği ülkeleri içerisinde maddi imkansızlıktan dolayı tatile çıkma olanağı bulamayan Romanya halkı, yüzde 58,9 ile başı çekmektedir. Romanya’dan sonra halkı maddi imkansızlıktan dolayı tatile çıkamayan Hırvatistan yüzde 51,3 ile ikinci sırada yer alırken, yüzde 51 ile Yunanistan ve Kıbrıs bu ülkeleri izlemektedir.

Ülkemizde iç turizmin canlanmasında yerli turiste yönelik erken rezervasyonda uygulanacak kampanyaların büyük avantajlar içermesinin etkisi büyük olacaktır. Ayrıca iç turizmin bu kadar cansız olmasının nedenleri çok iyi araştırılmalı ve izlenecek doğru politikalarla iç turizmin canlanması mutlaka sağlanmalıdır. Unutmamak gerekir ki bir ülke turizminin sigortası iç turizmdir.