Let’s travel together.

‘Göbeklitepe Yılı’ Şanlıurfa’da turizmi canlandırdı

Tarih ve kültür turizmi açısından ülkemizin önemli turizm merkezlerinden olan peygamberler şehri Şanlıurfa’ya turist yağıyor. Ülkemizde inanç turizmininde en fazla yapıldığı iller arasında yer alan Şanlıurfa’ya, ‘Göbeklitepe Yılı’ münasebetiyle de turistler yoğun ilgi gösteriyor.

Şanlıurfa’ya 2018 yılı içerisinde bir milyonu aşkın yerli ve yabancı turistin gelmesi ilde büyük bir memnuniyetle karşılanmıştı. 2019 yılında ise ‘Göbeklitepe Yılı’ ilan edilen Şanlıurfa’ya yerli ve yabancı turistlerin ilgisi oldukça fazla. Kentte yaşanan büyük turizm hareketliliği ise turizmcilerin yanı sıra esnafa da moral oldu.

İlkbaharda 1,5 Milyonu Aşkın Turist

Göbeklitepe Yılı’ münasebetiyle Şanlıurfa’yı ziyaret eden yerli ve yabancı turist sayısı ilkbahar sonunda 1,5 milyonu aştı. Otel ve tur şirketlerinde ise yer bulmak neredeyse imkansız. Şanlıurfa’daki turist yoğunluğundan dolayı yetkililer, yeni rehberlerin kente gelmesi için altı günlük uzmanlaşma eğitimi vermeyi planlıyor. Bu eğitim ile hedef 45 yeni rehberin kente kazandırılmasıdır.

Yerli ve yabancı turistlerin Şanlıurfa’da yoğun ilgi gösterdiği yerler arasında rivayete göre Hz. İbrahim’in doğduğu ve ateşe atıldığı Balıklıgöl, ‘tarihin sıfır noktası’ kabul edilen Göbeklitepe, konik kubbeli evlerden oluşan Harran ilçesi, doğal güzellikleriyle insanı büyüleyen Halfeti başı çekiyor.

Göbeklitepe Yılında Turist Akını

Göbeklitepe Yılı’ münasebetiyle turistlerin Şanlıurfa ve Güneydoğu’ya yoğun ilgi gösterdiğine değinen Bölgesel Turist Rehberleri Odası Başkanı Müslüm Çoban, “Turistler, o kadar yoğun ilgi gösteriyor ki bölgeye olan talebi karşılamakta zorlanıyoruz. 2018 yılına kıyasla çok fazla talep var. Otellerimiz yüzde 100 doluluğa ulaştı. Turistik mekanlarımız ve restoranlarımız doldu taştı. Göbeklitepe yılı çok bereketli geçiyor. Turist rehberlerimiz, turlara yetişmekte zorlanıyor. Bu nedenden ötürü Şanlıurfa dışından rehberler getirterek 6 günlük bir uzmanlaşma eğitimi vermeyi hedefliyoruz. Bu eğitimler sayesinde rehberler, tarihi ve arkeolojik bilgileri doğru bir şekilde turistlere aktararak bölgeyi en iyi şekilde tanıtmalarını sağlayacağız. Ayrıca gelen turistlerin aldatılmaması ve bölgeden memnun ayrılması için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile birlikte sık sık denetimler yapıyoruz. Şu anda Göbeklitepe, Şanlıurfa ve Mezopotamya bölgesinde uzmanlaşmış 142 rehberimizle turistleri ağırlıyoruz. Uzmanlık eğitimine farklı illerden 45 rehberin katılacağını tahmin ediyoruz. Bu rehberlere sadece Şanlıurfa ile ilgili değil, Diyarbakır, Gaziantep, Adıyaman, Mardin ve Hasankeyf ile ilgilide detaylı bilgiler verilerek uzmanlaşmaları sağlanacak.” dedi.