Let’s travel together.

Gündemden düşmeyen Kazdağları’nın önemi

Bugünlerde ismi maden arama çalışmalarından dolayı pek çok ağacın kesilmesiyle gündeme gelen Kazdağları Milli Parkı, Balıkesir iline bağlı Edremit ilçesi sınırları içerisinde yer alıyor. Milli Park’a, Balıkesir veya Çanakkale üzerinden rahatlıkla ulaşılabiliyor. Eskiden İda olarak adlandırılan Kazdağları, Ege ve Marmara bölgelerini kesiştiği bir konumda Edremit Körfezi civarında bulunuyor. Kazdağları Milli Parkı 21.452 hektar büyüklüğünde bir alanı kapsıyor. Bölge temel olarak Kazdağı’nın güney yamacıdır. Dağın en yüksek zirvesi, Karataş Tepe’nin yüksekliği 1.774 m’dir.

 Yüzlerce Çeşit Bitkiye Ev Sahipliği Yapıyor

Kazdağları Milli Parkı’nda 32 endemik bitki türü bulunuyor. Bu türlerin bir kısmı belirli küçük alanlarda yetişir. Dağınık haldeki bu alanların çoğu dağın üst kısmında ve özellikle Sarıkız adı verilen bölgede yer alıyor. Türk bilim insanları tarafından bugüne kadar Kazdağları Milli Parkı’nda, 101 familyadan 800 bitki bulunduğu tespit edildi. Bu türlerin normalde yalnızca 77 adedi Türkiye’de yetişebiliyor. Bu 77 bitkiden 29’u ise endemik yani sadece belirli bir bölgede yetişip başka bir yerde yetişemeyen bitki türleridir. Kazdağları’nın zirvelerine yakın pek çok endemik bitki çeşidi bulunur. Ayrıca, deniz seviyesinden 200 metre uzaklıktaki dağların güney yamaçlarında zeytin ağaçları, yaklaşık 800 metre yükseklikte çam ağaçları ile 1.500 metre yüksekliğe kadar bazı özel mantar türleri ve diğer endemik bitkiler doğal olarak yetişiyor.

Kazdağları Milli Parkı Tam Bir Oksijen Deposu

Kazdağları, zengin bitki örtüsü ve buna bağlı olarak oksijen deposu olmadı nedeniyle 1994 yılında Milli Park ilan edilmiştir. Kazdağları’nda orman bitki örtüsü, çalı bitki örtüsü ve yüksek dağ bitki örtüsü olmak üzere genel olarak 3 çeşit bitki örtüsü vardır. Kazdağları’nda kayıtlı 800 bitki türünden 198 tanesi bu dağ için özel bir öneme sahiptir. Kazdağları, aynı zamanda Türkiye’nin çiçek çeşitliliği açısından en önemli alanlarından biri olarak kabul ediliyor. Oksijen deposu Kazdağları; astım, bronşit veya solunum yolu hastalığı bulunan kimseler için ideal bir iklime sahiptir.

Deniz ve Doğa Turizmi İçin İdeal Bir Konuma Sahip

Kazdağları, son yıllarda dağcılık ve doğa yürüyüşü gibi açık hava sporlarını sevenlerin akınına uğruyor. Dağın yüksek yerlerinde bulunan Hasan Boğuldu ve Sarıkız efsanesinin yaşandığı yerler her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor. Milli parkın yüksek bölümlerinden Edremit Körfezi ve deniz doyumsuz bir manzara sunuyor. Diğer yandan, deniz olmadan yapamayanlar için, Kazdağları’nın hemen yanı başında yer alan Altınoluk, Küçükkuyu, Akçay mahallelerinde Ege Denizi’nin tadını çıkarmak isteyenler için oldukça güzel plajlar ve koylar bulunuyor. Ayrıca, Küçükkuyu ile Assos Antik Kenti arasındaki sahil yolu, seyrine doyum olmayan eşsiz bir doğal güzelliğe sahiptir. Sahil yolundan biraz daha devam edilirse deniz keyfi için ideal olan Kadırga Plajı’na ulaşılabiliyor. Kazdağları yakınlarındaki birçok plaj ve kamp alanının yanı sıra, Güre Mahallesi’nde birçok termal otel bulunuyor. Bu otellerin herhangi birinde konaklayarak Kazdağları’ndan gelen şifalı sular ile yıkanmak da bölgedeki turizm çeşitliliğinin bir başka göstergesidir.

Son olarak, Kazdağları Milli Parkı, muhteşem doğası ile temiz ve bol oksijenli havası sayesinde her yıl binlerce insanı kendisine çekmeyi başarıyor. Bölgenin temiz havasına hayran kalıp daimi olarak buraya yerleşenlerin sayısı da bir hayli fazladır.