Let’s travel together.

Kuşça Peribacaları İle Konya’da turizm canlanabilir

Tarihi, kültürü ve doğal güzellikleriyle ülkemiz tam bir turizm cennetidir. Özellikle tarih ve kültür turizminde ülkemizin önemli merkezlerinden olan Selçuklu başkenti Konya’nın Cihanbeyli ilçesinde bulunan Kuşça Peribacaları, eşi benzeri olmayan güzelliğiyle Konya’da turizmin önemli merkezlerinden biri haline gelebilir.

Afyonkarahisar’da bulunan Frig Vadisi ile Erzurum’un Narman ilçesi Kapadokya Peribacalarına benzerliğiyle dikkat çekerken Konya’nın Cihanbeyli ilçesinde bulunan Kuşça Peribacaları’nın gözden kaçırılmaması ve turizme mutlaka kazandırılması gerekiyor.

İki milyon yıl önce kuruduğu varsayılan göldeki çökellerin rüzgar ve yağmur neticesinde aşınmasıyla oluştuğu düşünülen Kuşça Peribacaları sadece eşi ve benzeri olmayan güzelliğiyle değil, erozyon yüzünden bir çölü andıran çevresiyle de insanı etkiliyor.

Zamana okuduğu meydanla günümüze kadar ulaşan Kuşça Peribacaları’nı, Cihanbeyli Belediyesi koruma altına aldı. Kuşça Peribacaları, turizme kazandırılarak ziyaretçilerini ağırlayacağı günü özlemle bekliyor.

Turizme Kazandırılmazsa Büyük Kayıp Olur

Kuşça Peribacaları hakkında değerlendirmelerde bulunan Konya Teknik Üniversitesi (KTÜN) Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Prof. Dr. Fetullah Arık, “Kuşça Peribacaları, eşsiz güzelliğiyle hem ülkemiz, hem de Konya turizmine çok şeyler katabilir. Kuşça Peribacaları’nın ülke turizmine kazandırılmaması gerçekten çok büyük kayıp olur. Gölsel çökellerin rüzgar ve yağmur neticesinde uzun bir zaman içerisinde aşınmasıyla oluşan Celil Boğazı mevkisindeki Kuşça Peribacaları, gerek görünüm, gerekse de yapısıyla Kapadokya ve Erzurum Narman Peribacaları’na çok benzemektedir. İnsanların bu bölgeye yerleşmek ve besinlerini sağlıklı saklamak için yaptığı oyuklar da mevcuttur. Dünyada ve ülkemizde fazla tanınmayan Kuşça Pericaları, ülkemiz için çok önemli bir jeolojik mirastır. Kuşça Peribacaları’nın bugüne kadar tanıtımının yapılmaması gerçekten büyük bir kayıptır. Bizler, 2010 yılı içerisinde bir takım tanıtım çalışmaları gerçekleştirsek de bu çalışmalarımız maalesef yetersiz kaldı. Kuşça Peribacaları’nın, ülkemiz turizmine kazandırılması için gerekli tanıtım çalışmalarının yapılması ülke turizmimiz için çok önemlidir.” dedi.

Yurt Dışından Ziyaretçiler Geliyor

Kuşça Peribacaları’nın ziyaretçi sayısının bir hayli fazla olduğunu dile getiren Kuşça Mahalle Muhtarı Ergin Karakurt, “Kuşça Peribacaları, ülkemzideki sayılı peribacaları arasındadır. Sit alanı olan bölge, aynı zamanda turistik bir yerdir. Kuşça Peribacaları’nı ziyarete gelenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Ziyaretçiler, arabalarıyla tepelere çıkarak Kuşça Peribacaları’nın kuş bakışı fotografını çekiyorlar. Yurt dışından dahi ziyaretçilerimiz var. Kuşça Peribacaları’nın ülke turizmine kazandırılması için yetkililerimizin gerekli ilgiyi göstermelerini sabırsızlıkla bekliyoruz. Burası muhteşem bir doğal güzelliğe ve manzaraya sahiptir. Her yönüyle mükemmel olan Kuşça Peri Bacaları’nın turizme kazandırılması en büyük temennimizdir.” şeklinde konuştu.