Let’s travel together.

Turistlerin yeni tutkusu Dalaman çayında rafting

Ülkemizin popüler turizm merkezlerinden Muğla, sadece güneşi, denizi ve sahilleri ile turistleri cezbetmiyor. Zorlu parkurlarıyla macerasever turistleri kendisine çeken Dalaman Çayı’nda rafting heyecanı turistlerin yeni tutkusu.

Bin 440 km’lik kıyı şeridi ile ülkemizin en uzun kıyı şeridine sahip olma özelliğini taşıyan Dalaman Çayı’nın soğuk sularında ve zorlu parkurlarında rafting heyecanı, adrenalin meraklısı turistlerin tatillerini renklendiriyor.

Yıl Boyu Rafting Heyecanı

229 km uzunluğundaki Dalaman Çayı’nın antik çağdaki ismi ise İndos. Rafting sporunu seven turistler için Dalaman Çayı’nı vazgeçilmez yapan ise Toroslar’ın batısında yer alan Göktepe ve Yaylacık dağlarından inen kolların birleştiği noktada büyümesi, ardından da dar ve derin bir vadinin içerisinde adrenali doruğa çıkaran akıntıdır. Dalaman Çayı’nın, Akdeniz ve Ege bölgesindeki turistik yörelere yakınlığı ise rafting sever turistler açısından önemli bir avantaj olduğu gibi Dalaman Çayı’nda rafting turizminin yıl boyu canlı kalmasını sağlıyor. Rafting tutkunu turistler, can yeleği, kask ve su ayakkabılarını giyerek can güvenliği için gerekli tedbirleri aldıktan sonra sabahın erken saatlerinde botlara binerek Akköprü Barajı’nda kürek çekmeye başlıyorlar. Akköprü Barajı’nın aşılmasının ardından minbüslerle dağların arasından yapılan yolculuğun ardından parkura gelen rafting tutkunu turistler, yaya olarak patika yolları geçip, Dalaman Çayı’nda yer alan parkurun başlangıç noktasına geliyorlar.

Brifing Alıyorlar

Dalaman Çayı’nda rafting heyecanı başlamadan önce eğiticiler tarafından rafting tutkunu turistlere zorlu parkur hakkında brifing veriliyor. Birifingin ardından botlara binerek kürek çekmeye başlayan turistler, serin sularda adrenalini doruğa çıkaran rafting heyecanını doyasıya yaşıyorlar. Parkur boyunca turistlerin yüzmesi için arada verilmektedir. Turistlerin ulaşımı, yemeği, rafting elbiseleri, kaskları ve ihtiyaç olan araç ve gereçlerin hepsini turizm şirketleri karşılamaktadır. 13 km’lik zorlu parkurlarda doyasıya heyecan yaşayan turistler, Dalaman Çayı’nda raftingin stres atmak için bire bir olduğunu söylüyorlar.

En Önemlisi Güvenlik

Dalaman Çayı’nın zorlu parkurlarında rafting hakkında bilgi veren Dalaman Rafting Merkezi Rehberi Fethi Keskin, “14 yaşından 70 yaşına kadar sağlıklı olan herkes rafting sporunu yapabilir. Dalaman Çayı’nın zorlu parkurlarında rafting etkinliğimize turizm sezonu boyunca ortalama 15 bin turist katılmaktadır. Bu sayıyı artırmak için gerekli tanıtım çalışmaları yapılmaktadır. Ülkemizin en zor parkurlarından olan Dalaman Çayı’nda günde sadece bir kez rafting yapabilme imkanımız var. Bizim için en önemli şey güvenlik. Güvenliğe çok önem veriyoruz. Her yerinde taşlık ve kayalıkların olduğu bir nehirde rafting yapıyoruz. Dalaman Çayı’nda suyun en düşük seviyede olduğu dönemler Temmuz ve Ağustos ayları olsa da adrenalinin doruğa çıkmasına engel değil. 830 metrede başlayan rafting, 280 metrede son buluyor. Zirveden bu seviyelere inerken adrenalin had safhaya çıkıyor.” ifadelerine yer verdi.

Dalaman Çayı’nda rafting heyecanını yaşamak için İstanbul’dan geldiğini söyleyen Tülin Dedemen, “Dalaman Çayı’nda rafting çok zorlu olsa da heyecanı çok büyük. Burada doğayla baş başasınız. Parkurun tehlikeli yerleri olduğu gibi sakin yerleri de var. Benim için tehlikeli bir gün olduğunu söyleyebilirim. Ömrüm boyunca unutamayacağım bir gün yaşadım.” dedi.

Rafting için Dalaman Çayı’na gelen turistlerden Reyhan Kürkçü ise “Benim için çok keyifli bir gündü. Sağlığı elverişli olan herkese burada raftingi öneririm. Burada raftingi güzel yapan heyecanın ve adrenalinin çok yüksek olması.” ifadelerine yer verdi.

Hollanda’dan gelen Daan Jesse’de, “Türkiye’nin turizm cennetlerinden Muğla’da ailemle birlikte tatil yapıyorum. Dalaman Çayı’nda rafting heyecanını yaşamak istedim. Burada raftingin tehlikeleri olsa da her şey çok güzeldi. Macera tutkunlarının ve adrenalin severlerin burada rafting yapmasını tavsiye ederim.” şeklinde konuştu.