Let’s travel together.

Türk insanının misafirperverliği o ülkeden turist çekiyor

Güney Kore’den bu yıl adeta turist akını var. Yılın ilk 5 ayındaki veriler incelendiği zaman Güney Koreli turistlerin sayısında geçen yıla oranla yüzde 40 artış olduğu görülüyor.

Ülkemizi ziyarete gelen Güney Koreli turistler ile ilgili açıklamalarda bulunan Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Osman Ayık, “50 milyon nüfusa sahip Güney Kore’de golfçü nüfus, toplam nüfusun yüzde 10’una tekabül ediyor. Ülkemiz bir golf ve kültür destinasyonu haline gelirse 5 milyon golfçü Güney Koreliyi ülkemize rahatlıkla çekebiliriz. Yani gelen 400 bin turist bizim için çok düşük bir rakam. Turist sayısının milyonlarla telaffuz edilmesi gerekir.” dedi.

Ülkemiz, eşi ve benzeri olmayan doğal manzaraları ve sahip olduğu zengin kültür ile sadece Güney Koreliler için değil, Asyalılar içinde popüler turizm merkezi haline geldi. Son yıllardaki turizm verileri incelendiği zaman Uzak Doğu ülkelerinden ülkemize yoğun ilgi olduğu görülüyor. Ülkemizi ziyaret eden Güney Koreli turistlerin ilgi alanları ise arkeolojik, tarih ve kültürel varlıklara yönelik olduğundan Avrupa, İskandinav ve Rus turistlerin ilgi alanlarından oldukça farklı bir gezi kültürüne sahipler.

Ülkemizde En Fazla Ziyaret Ettikleri Yerler

Güney Koreli turistlerin ülkemizde ziyaret ettiği yerlerin başında ise İstanbul, Kapadokya, Antalya, Pamukkale ve Efes Antik Kenti geliyor. İstanbul’da en fazla Ayasofya’ya, Sultanahmet Camisi’ne, Topkapı Sarayı’na ve Kapalıçarşı’ya ilgi gösteriyorlar.

Uzak Doğu Büyük Turizm Pazarı

Ülkemizi ziyaret eden Güney Koreli turist sayısında kayda değer bir artış olsa da henüz istenilen seviyelere gelinemediğini dile getiren Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Osman Ayık, “Türk turizmi için Uzak Doğu büyük bir pazardır. Uzak Doğu’ya yönelik azami turist sayısının hedeflenerek bu hedefe ulaşmak için gereken neyse yapılması gerekir. Güney Koreli turistlerin sayısındaki ciddi artış Türk turizmi için önemlidir. Ülkemiz iyi bir golf ve kültür destinasyonu haline gelirse bu ülkedeki 5 milyon golfçü için ülkemiz cazip hale gelir. Türk turizmi açısından Çin ve Japonya’da büyük bir öneme sahiptir. Japonlar, dünyada gezmeyi en fazla seven halk olduğundan dolayı dünya turizminde önemli bir paya sahip. Bu nedenle de bu pazarlara yönelik faaliyetler orta ve uzun vadede mutlaka artırılmalıdır.” ifadelerine yer verdi.

En Beğendikleri Yerler İstanbul ve Kapadokya

İstanbul merkezli turizm şirketi olan Güney Kore asıllı Se Man Oh, “Tur satışları geçen yıla kıyasla iki kat arttı. Güney Koreli turistler, Türk halkını, kültürünü ve tarihini çok beğeniyorlar. Güney Koreliler, kardeş ülke olarak gördükleri Türkiye’ye adeta aşıklar. Türk halkının kültürüne ve tarihine karşı oldukça meraklı olduklarından Türkiye’yi ziyaret ediyorlar. Yoğun olarak Nisan ayı içerisinde Türkiye’ye gelen Güney Koreli turistler, İstanbul, Pamukkale, Kapadokya ve Antalya’ya karşı özel ilgi duyuyorlar. Türk halkının kendilerine gösterdiği misafirperverlik ise onlar için apayrı bir yere sahip. Ülkelerine oldukça memnun ve mutlu bir şekilde dönüyorlar. Ben de İstanbul’da ailemle huzurlu ve mutlu bir şekilde yaşamımı sürdürüyorum.” şeklinde konuştu.

Gül Suyuna Güney Koreli Kadınlardan Yoğun İlgi

Sultanahmet’te bir hediyelik eşya mağazasında müdürlük yapan İdris Akkuş, “Güney Koreli turistlerin mağazımıza ilgisi bu yıl çok büyük. Çin ve Güney Koreli turist sayısında son üç yıl içerisinde önemli artış oldu. Güvenlik sorunlarından ötürü Japon ve Koreli turistlerin ülkemize ilgisi çok azdı. Bu algının yıkılması son yıllarda bu ülkelerden gelen turist sayısını ciddi şekilde artırdı. En fazla artış ise Çinli turist sayısında oldu. Bu artışta, onlara iyi davranmamızında etkisi çok büyük. Gül suyuna özellikle Güney Koreli kadınlardan yoğun ilgi var. Ayrıca Türk lokumunun tanıtımını da yapmaktayız. Ancak Güney Koreli turistlerin alışverişe gruplar halinde ve programlı bir şekilde gelmesinden dolayı yeterli verim aldığımızı söylemek mümkün değil.” dedi.

Koreli Turistler, Efes’e Uğramadan Gitmezler

Türkiye’nin inanç turizmi bakımından önemli bir ülke olduğuna ve Korelilerin Türkiye’ye tatil için gelmesinde birçok etken olduğuna değinen Güney Koreli turist rehberi Adrian Hong, “Güney Koreliler, dini inançları açısından önem taşıyan merkezleri özellikle ziyaret etmek isterler. Türkiye ise Hristiyanlık tarihi açısından önemli bir merkezdir. İzmir’deki Efes ilçesine yoğun ilgi gösteriyorlar. Hristiyan kaynaklarında yer alan bazı bilgilere göre Hz. İsa’nın annesi Hz. Meryem, ömrünün son dönemlerini Efes’te yaşamış. Bu açıdan Efes’in Koreliler için ayrı bir yeri vardır.” şeklinde konuştu.

Güney Koreli Turistler Ne Diyor?

Türkiye’yi ilk kez ziyaret ettiğini dile getiren Güney Koreli turist Lee Doo-Ki, “İstanbul güzelliği ile beni büyüledi. Tarihi yapıları ve sokaklarıyla insanı büyüleyen bir şehir. 9 gün boyunca Türkiye’nin birçok yerini gezdim ve çok beğendim.” dedi.

Ülkemizi ziyarete gelen Güney Koreli iş kadını Yj Lee, “Türkiye ve İstanbul, benim için çok egzotik bir yer. Avrupa ülkeleriyle büyük benzerlikleri olan Türkiye, farklı yönleriyle de cazibe merkezi haline geliyor. Türkiye için Asya ve Avrupa’nın karışımı bir ülke diyebiliriz. Türk lokumu, yemekleri, kebapları ve içecekleri ise bir harika. Kapodakya’yı da mutlaka ziyaret edeceğim. Türkiye’de terör olduğuna yönelik kanılar çok yanlış. Türkiye güvenli olduğu kadar özgür bir ülkede. Güney Kore halkı için Türkiye’nin, Avrupa ülkelerinden bir farkı yoktur.” şeklinde konuştu.

Güney Koreli turistlerin ülkemizi tercih etmesinde Güney Kore ile geliştirilen iyi ilişkilerinde etkisi yadsınamaz.