Let’s travel together.

8 Adımda ekonomik bir tatil planı nasıl yapılır?

Daha önce gitmediğiniz bir yere tatile gitmek, sizin için oldukça farklı bir deneyim olabilir. Fakat tatil öncesi hazırlık yapmak, çoğu insan için pek de eğlenceli bir durum değildir. Özellikle tatil için maliyet hesaplama, doğru zamanlama, erken rezervasyon ve promosyonlardan yararlanma gibi önemli faaliyetler çok iyi bir planlama gerektirir. Peki, 8 adımda ekonomik bir tatil planı nasıl yapılır?

1- Fiyatların Uygun Olduğu Dönemlerde Tatile Çıkın

Seyahat çıkmaya ve gideceğiniz yere karar verdikten sonra, internetten araştırma yaparak en ekonomik şekilde yolculuk yapabileceğiniz zaman dilimini belirleyin. Seyahat ve konaklama şirketlerinin sezon başlamadan hemen önce veya sezon sonlarına doğru indirim yaptığı dönemlerde uygun fiyatlarla seyahat gerçekleştirebilir ve tatilin keyfini çıkartabilirsiniz. Örneğin yağışların çok olduğu zamanlarda, uzun resmi tatillerden hemen sonraki haftalarda genelde çok uygun seyahat ve tatil fırsatları yakalayabilirsiniz.

2- Tatil Bütçenizi Belirleyin

İyi bir tatil için; ulaşım, konaklama, yiyecek, eğlence ve çeşitli satın alma işlemlerine ne kadar para harcayabileceğinizi belirleyen tam bir tatil bütçesi oluşturun. Ayrıca, beklenmeyen ücretleri ve acil durumları hesaba katarak, bütçenizi en az yüzde 10 daha fazla hesaplayın.

3- Tatilde İhtiyaç Duyacağınız Belgeleri Mutlaka Yanınızda Bulundurun

Tatilde ihtiyaç duyulan belgeler; genelde kimlik, pasaport, seyahat vizesi, sürücü ehliyeti ve seyahat biletleridir. Eğer tatile hemen çıkmayacaksanız, kaybolmuş veya süresi dolmuş belgeleri yeniden çıkarttırmak için başvuruda bulunun. Özellikle pasaport ve vize işlemleri çoğu zaman uzun sürdüğü için, mümkün olduğu kadar önceden başvurmanızda fayda vardır.

4- Tatil İçin Yurt Dışında Çıkacaksanız Uygun Bir Banka Kartı Edinin

Tatil için yurt dışında çıkıyorsanız, öncesinde mutlaka bankanıza uğrayın veya müşteri hizmetlerini arayın. Bankanıza ait kredi kartı kullanıyorsanız, bu kartın yurt dışında kullanımı ile ilgili bilgi alın. Bankanızın yurt dışı işlem ücreti talep edip etmediğini öğrenin. Eğer, fazladan ücret talep edileceği söylenirse, tatil için avantajlı kart önerileri olup olmadığını mutlaka sorun. Böylece, beklenmeyen seyahat ödemeleri ile karşılaşmazsınız.

5- Seyahat Biletlerinizi Erken Alın

Daha ekonomik olması açısından seyahat biletlerinizi önceden satın alın. Uçak, tren, otobüs, gemi veya diğer toplu taşıma araçları için biletlerinizi mümkün olduğunca erken almaya çalışın. Tatile gitme zamanı yaklaştıkça, bilet fiyatlarının genelde yükseldiğini unutmayın. Uygun bilet satın almak için, resmi tatillerden hemen sonrasını ve hafta içi günlerini değerlendirin.

6- Otel Rezervasyonunuzu Erken Yapın

Tatil sezonu başlamadan önce ve sezon bittikten sonra ekonomik fiyatlı otel ya da pansiyon bulmanız çok kolay olur. Ayrıca, konaklama için erken rezervasyon yaptırmak çok iyi bir otelde oldukça uygun bir fiyata konaklamak anlamına gelecektir.

7- Uygun Bilet Fırsatları İçin İnternetten Araştırma Yapın

Yolculuk bileti satın almadan veya otel rezervasyonu yaptırmadan önce, internetten araştırma yapın ve mutlaka fiyatları karşılaştırın. Çoğu zaman, internetteki fiyatların daha ekonomik oluğunu unutmayın.

8- Özel Promosyonlardan Mutlaka Yararlanın

Kredi kartınızda veya seyahat kartlarınızda birikmiş puanları tatil boyunca mutlaka kullanın. Aksi takdirde, bazı puanlar bir sonraki tatilinize kadar zaman aşımına uğrayabilir. Bunu yapmak, size önemli miktarda para tasarrufu sağlayabilir. Ayrıca bazı promosyonlar aracılığıyla, ek seyahat seçenekleri de elde edebilirsiniz.