Let’s travel together.

Tatildeyken 10 adımda güvenliğinizi nasıl sağlarsınız?

Seyahat etmek; insana dinlenmek, gezmek ve diğer kültürleri tanımak adına büyük fırsatlar sunar. Tüm bu tatil heyecanı içinde, insanların kendilerini güvende hissetmeye ihtiyacı vardır. Bu yüzden, tatil boyunca uyanık olmak ve gerekli önlemleri almak, evinizden uzaktayken güvende olmanıza ve eşyalarınızı korumanıza yardımcı olabilir. En basitinden yanınızda ne kadar para taşıdığınıza dikkat etmeli ve bariz bir turist gibi görünmekten kaçınmaya çalışmalısınız. Çünkü turist gibi görünmek, sizi hırsızlar için bir hedef haline getirebilir. Seyahate çıkmadan önce değerli eşyalarınızı evinizde bırakmak ya da bir yakınınıza emanet etmek daha doğru olabilir. Ayrıca, tatildeyken 10 adımda güvenliğinizi sağlamak mümkün. İşte, huzurlu ve güvenli bir tatil için pratik ipuçları:

1- Paranızı Gizli Tutun ve Üzerinize Fazla Nakit Para Almayın

Seyahat ederken para harcamak sizi hırsız için kolay bir hedef haline getirebilir. Cüzdanınızda, daima ihtiyacınız kadar nakit para taşıyın. ATM’lerden para çekerken çok dikkatli olun. Arkanızdaki kişiye şifrelerinizi veya diğer bilgilerinizi göstermeyin. Başka bir ülkedeyseniz, o ülkenin para birimini kullanın. Bu hem işlemlerinizi kolaylaştırır hem de yabancı bir ülke parası kullanmak suretiyle hırsızların dikkatini çekmemiş olursunuz.

2- Pasaport, Nakit Para ve Kredi Kartlarını Farklı Yerlerde Saklayın

Cüzdanınızda bir miktar nakit para ve kredi kartınızı bulundurun. Ardından, ek parayı ve kartlarınızı varsa, bunları cebinizde veya çantanızda bulundurun. Ayrıca, paranızın bir kısmını da valizinizde bulundurmanız çok faydalı olacaktır. Pasaportunuzu da para ve kredi kartlarınızdan ayrı bir yerde saklayın. Eğer güvenilir bir otelde kalıyorsanız, dönüşünüze kadar pasaportunuzu otel kasasında muhafaza edebilirsiniz. Aksi takdirde tatil boyunca yanınızda taşımanız daha doğru olacaktır.

3- Değerli Eşyalarınızı Yanınızdan Ayırmayın

Mücevherat ve diğer pahalı eşyaları evde bırakmak en iyisidir, ancak onları getirmekte ısrar ediyorsanız, onları yanınızda bir çantada taşıyın. Bunları normal bir torbaya veya kolayca çalınabilecek bir valize koymaktan kaçının.

Otelinize vardığınız ise, değerli eşyalarınızı mutlaka oda kasasına kilitleyin.

4- Cüzdanınızdaki Sadece Gerekli Malzemeleri Taşıyın

Fotoğraflı kimliklerinizi, kredi kartlarınızı ve pasaportunuzu güvenli bir cüzdanda saklayın ve seyahatiniz boyunca mümkün olduğunca seyrek çıkarın. Banka kartınızla seyahat etmeyin. Nakit para veya kredi kartı kullanın. Cüzdanınızda kesinlikle gereksiz belge taşımayın.

5- Elektronik Cihazlarınızı Güçlü Şifreler İle Koruyun

Seyahat ederken cep telefonu, dizüstü bilgisayar, tablet ve diğer elektronik cihazlarınız için güçlü şifreler ayarladığınızdan emin olun. Bu şekilde, cihazlarınız çalınsa bile hırsızlar özel malzemelerinize ve hesaplarınıza erişmekte zorlanacaktır. Cihazlarınız için ek güvenlik uygulamaları da kullanabilirsiniz. Ayrıca, halka açık wi-fi noktaları kullanırken de çok dikkatli olun, çünkü bilgisayar korsanları bilgilerinize bu şekilde erişebilir.

6- Tatil Öncesi Mutlaka Haberleri Okuyun

Potansiyel olarak tehlikeli bir bölgeye seyahat etmeden önce haberlere mutlaka göz atın. Sivil çatışmalar, suçta artış olan yerler, hatta fırtına, sel ve deprem gibi doğal afetler tatil planınızı etkileyebilir. Bu yüzden tatile çıkmadan önce, gideceğiniz yer ile ilgili haberleri resmi kaynaklardan mutlaka araştırın.

7- Sosyal Medyada Evde Olmadığınızın Reklamını Yapmayın

Seyahat planlarınızı Twitter, Facebook ve Instagram’da duyurmak, evinizi hırsızların hedefi haline getirebilir. Seyahatlerinizi sosyal medyada duyurma konusunda kesin kararlıysanız, hesaplarınızı özel olarak ayarlayın ve profillerinizi kimlerin görebileceğinden emin olun. Bu önlemler yeterince güvende hissetmenizi sağlamıyorsa, birazcık sabretmeyi ve tatil fotoğraflarınızı seyahatinizden geri dönerken paylaşmayı deneyebilirsiniz.

8- Grup Halinde Hareket Edin ve Yalnız Dolaşmaktan Kaçının

Yeni bir yer keşfetmek eğlenceli olabilir, ancak sizi kolay bir hedef haline getirebilir. Etrafta dolaşırken gruplar halinde hareket edin ve geceleri otelinizden fazla uzaklaşmayın. Geceleri aydınlatılmamış alanlardan kaçının ve hava karardıktan sonra sahillerden uzak durun. Yalnız gezmeyi planlıyorsanız, arkadaşlarınıza veya ailenize gideceğiniz güzergah hakkında mutlaka bilgi verin.

9- Kapkaç Karşı Tedbirinizi Alın

Kapkaççıları caydırmak için çapraz çanta kullanın. Omuza asılan çantalar ve elde taşınan cüzdanlar, kapkaççıların öncelikli hedefidir. Bunları kolayca ele geçirip gözden kaybolabilirler. Bunun yerine, göğsünüzden geçen kayışları olan çantalar takın ve ayrıca cüzdanınızı arka cebiniz yerine çantanızda veya ceketinizin iç cebinde taşıyın. Ayrıca etrafta dolaşırken, sürekli video ve fotoğraf çekmekten kaçınmalı ve daima uyanık olmaya çalışmalısınız.

10- Tatil Öncesi Gerekli Kontrolleri ve Aşılarınızı Mutlaka Yaptırın

Eğer uzun süreli bir tatil planı yapıyorsanız, seyahat öncesi gerekli sağlık kontrollerinizi mutlaka yaptırın. Özellikle yurt dışı tatil bölgeleri için seyahat öncesi aşı yaptırmanız gerekebilir. İlgili koruyucu aşıları yaptırmalı ve aşı evraklarınızı da yanınıza almalısınız. Ayrıca, yolculuk esnasında kullanmak amacıyla yanınızda dezenfekte edici mayi veya sıvı sabun taşıyabilirsiniz.