Tatilin gözde merkezi Didim tarihi
Aydın’da yer alan Didim, yıllardır Ege Bölgesinin favori tatil merkezlerinden biridir. Batısında ve güneyinde Ege Denizinin sularıyla çevrelenmiş olan bu şirin kıyı ilçesi, hem berrak denizi, hem de yeşil doğasıyla dikkat çekmektedir.
Didim tarihi çok eskilere dayanmaktadır. M.Ö. 16 yüzyıldan itibaren yerleşim görülen Didim’ de sırasıyla Giritliler, Persler, Romalılar ve Bizanslılar hüküm sürmüştür. Malazgirt savaşı sonrasında Anadolu kapılarının Türkleri açılması esnasında Didim de Türk toprağı olmuş, sonrasında Haçlı seferleri ile yeniden Bizans topraklarına katılmıştır. 1261 yılında ise yörede kurulan Menteşe Beyliği, Didim’ i yeniden Türk topraklarına katmış, Osmanlı zamanında ise “Yeronda” (yoran) ismi ile varlığını sürdürmüştür.
1999 yılına kadar Yenihisar ismiyle anılan Didim, 1990 yılında ilçe olmuş ve Söke’nin ilçesi olmaktan çıkmıştır. Normalde durağan seyreden nüfusu, (2018 yılı sayımlarına göre 85 bin kişi toplam ilçe nüfusudur) yaz aylarında artış göstermektedir.
Didim’ in benzersiz denizi ve tabiat zenginlikleri mutlaka görülmelidir ancak tarih boyunca pek çok medeniyeti barındırmış bu toprakların arkeolojik ve kültürel değerine de değinmemek olmaz. Şehrin en bilindik tarihi değeri hiç kuşkusuz Apollon Tapınağı’ dır. Mitolojik Milet ve İyonya topraklarının birleşim noktasında, kurulduğu günden bu yana neredeyse hiç bozulmadan günümüze kadar gelmiş olan bu görkemli anıt, meraklılarının beklentisini boşa çıkarmayacaktır.
Sütunlarının ve duvarlarının yüksekliği, farklı mimarisi günümüzde bile hayret uyandırmakta ve dikkat çekmektedir. Türkiye’yi tanıtan kartpostallarda hepimizin mutlaka görmüş olduğu o “yüzünden çatlak geçen insan yüzü” figürlü heykel (Medusa) burada bulunmaktadır. Zaten mitolojik ve tarihi eser konusunda son derece zengin olan güney Ege topraklarının her bir yeri karış karış görülmeye değer, ancak Didim’ deki Apollon Tapınağı mutlaka ziyaret edilmelidir.
Bunun dışında Didim’ de gezilecek o kadar fazla yer vardır ki, mutlaka Didim için uzun bir zaman ayırmalısınız. Doğal güzellikleriyle birbirini kıskandıran Geyik Barajı, Menderes Deltası.. Mitolojik ve kültürel zenginlikler fışkıran Latmos Dağları, Doğanbey Köyü, 1850′lerden kalma yel değirmenleri, Şirince Köyü.. ve halkı maket adamlardan oluşan Çetin Maket Köyü mutlaka görülmesi gereken yerlerdendir.
Siz siz olun, güney Ege’ ye ya da Akdeniz’e inerken Didim’ i de görmek için mutlaka zaman ayırın..