Let’s travel together.

Ölmeden önce Türkiye’de görülmesi gereken yerler

National Geographic geçtiğimiz günlerde “Ölmeden önce görülmesi gereken yerler” adlı bir kitap çıkardı. Birbirinden güzel ve kesinlikle görülmesi gereken yerleri bu kitapta toplayan National Geographic, kitabında Türkiye’den 6 tane görülmesi gereken şehre yer verdi.

İşte National Geographic’ in yayınladığı kitapta ölmeden önce Türkiye’de görülmesi gereken yerler…

1- Ayasofya

Doğu Roma imparatorluğu zamanından kalma olan Ayasofya, İstanbul’un en büyük kilisesidir. Kilise İsidoros ile Anthemios’a yaptırılmıştır. İmparatorun çok görkemli ve gösterişli bir bina olmasını istediği Ayasofya için, dünyanın birçok yerinden özel taşlar ve mermerler getirilmiştir. 537 yılında ise Doğu Roma İmparatorluğu zamanında ibadete açılmıştır. O zamandan bu zamana birçok imparatorluğun gelip geçtiği Ayasofya hala görkemini korumaktadır.

2- Sümela Manastırı

Dünyanın en eski manastırlarından birisi olan Sümela Manastırı Trabzon’un ilçesi olan Maçka’da bulunuyor. Sümela manastırının yapılması MS 365-395 yılları arasını kapsar. Barnabas ve Sophronios adlı İki rahip rüyalarında Hz İsa ve Hz Meryem’i Mela dağında görürler. Daha sonra Hz İsa ve Hz Meryem’i gördükleri yere Sümela manastırını yapmaya karar verirler. Çok güzel bir manzarası olan bu yer mutlaka ölmeden önce görülmesi gereken yerlerden birisi.

3- Mardin

Baş döndürücü bir güzelliği olan Mardin, ölmeden önce görülmesi gereken yerler adlı kitapta “Baş döndürücü Mardin, Suriye çölüne yukarıdan bakan parlak taç gibi bir tepede yer alır” diye geçiyor. Eski yapıları ve daracık olan sokakları ile ölmeden önce görülmesi gereken yerlerden birisi.

4- Göbeklitepe

Dünyanın en eski yerleşim yerlerinden birisi olan Göbeklitepe’nin tarihi 12.000 yıl öncesine dayanıyor. Kült merkezlerinden birisi olan bu yer 1963 yılında insanlar tarafından keşfedilmiştir. Kazılarda eski tarihe yönelik birçok bilgiye ulaşılmıştır.

5- Mısır Çarşısı

Doğu ile batı arasında önemli bir stratejik öneme sahip olan İstanbul, Bizans zamanında ticaret merkezi idi. Bu yüzden 1957 yılında başlanan Yeni Camii Külliyesinin bir parçası olarak Eminönü tarafında yapılmıştır. Satılan malların genellikle Mısırdan gelmesi sebebiyle Mısır Çarşısı adını almıştır.

6- Kapadokya

Peri bacalarının yer aldığı bu muhteşem yer National Geographic’de ölmeden önce görülmesi gereken yerler arasında bulunuyor. Bu şehri bu kadar güzel yapan sadece peri bacaları değil elbette, onun yanında kiliseleri, camiileri, vadileri, yemekleri, yer altı şehirleri, çanak çömlekleri ve müzeleri ile de adından söz ettiriyor. İç Anadolu bölgesinde yer alan bu yer mutlaka görülmesi gereken yerlerden birisi.