Let’s travel together.

Samsun’dan bir nefes: Terme

Güzeller güzeli Karadeniz illerimizden Samsun’a bağlı şirin bir sahil ilçesi Terme..  Samsun’ un en büyük üçüncü ve aynı zamanda da en kalabalık ilçesidir. İlçe nüfusunda mevsimlik dalgalanmalar görülür. Bu dalgalanmaların en büyük sebebi yaz sezonunda bölgeye gelen fındık işçileridir. Ama bu şirin ilçeyi ziyaret etmek için ne yazı beklemek, ne de fındık toplamak gerekmiyor. Özellikle bahardan yaza kadar olan sezon tüm Karadeniz sahilinde olduğu gibi burası için de en ideal dönemler.

Biraz da bu şirin ilçenin geçmişinden bahsetmek gerekirse; bugünkü Terme ilçesinin ilçe olarak kabulünün en fazla 75 yıllık bir geçmişi olmasına karşın Terme’ nin tarihi çok daha eski uygarlıklara dayanıyor. Medeniyetler beşiği olarak anılan Anadolu’ nun pek çok yerinde olduğu gibi burada da pek çok uygarlık hüküm sürmüştür. Sırasıyla Gaşkalar, Hititler, Frigler ve Kimmer’lere ev sahipliği yapmıştır. Daha sonrasında İran hakimiyetine girmiş, İskender istilasına uğramış, Pontus ve Roma-Bizans egemenliğine girmiştir. Türk-İslam istilaları sonrasında çeşitli beylikler kurulmuş ve sonrasında da Osmanlı toprağı olduktan sonra Cumhuriyet döneminden günümüze kadar gelmiştir.

Terme’ nin bu kadar fazla medeniyete tanık olması haliyle bölgeye has çok sayıda efsaneyi doğurmuştur. Ayrıca çeşitli uygarlıklardan kalan bazı eserler de mevcuttur. En başta Terme Çayı kıyıları geçmişte efsanevi savaşçı Amazon kadınlarının yaşadığı bölge kabul edilmektedir. Yine Amazon’lardan kaldığı öne sürülen su kemerleri, hamam kalıntıları mevcuttur. Karacalı köyü mezarlık Camii büyük bir mezarlığıniçinde ahşap bir camidir, caminin duvarına kazınan bir yazıdan 1311 yılında yapıldığı anlaşılmaktadır. Aşağı Söğütlü Camii ise  19. yy da yapıldığı tahmin edilen iki katlı ve ahşaptandır. 1840′lı yıllarda yapıldığı tahmin edilen Tarihi Pazar Camii Osmanlı mimarisinin özelliklerini taşımaktadır.

Terme tarihi ve kültürel güzelliklerinin yanında doğal güzellikleriyle de zengin bir ilçedir. Simenit ve Akgöl gölleri “Yaban hayatı koruma sahası” belirlendiğinden yüzlerce yabani kuş türünü barındırır ve mutlaka görülmesi gereken yerlerdendir.

Terme deyip de sahillerden bahsetmemek olmaz. Karadeniz’ in en güzel sahil ve plajları Terme’ den de görülebilir. Çobanyatağı ve Kumcağaz en meşhur sahilleridir. Terme Limanı ve tersanesi de görülebilir.

Terme’nin çeşitli zamanlarda düzenlenen festivalleri de görülmeye değerdir. Amazon festivali, Pirinç festivali, Altın fındık festivali ve Hıdrellez şenlikleri- At yarışları bunlardandır.