Let’s travel together.

Trabzon’un pek bilinmeyen rotaları

Beşikdağı

Trabzon’un Beşikdüzü ilçesinde bulunur. Arabayla ve teleferikle ulaşım mevcuttur.3600 metre ile Karadeniz’in en uzun teleferik hattı burada bulunmaktadır.2018 yazında açılan bu teleferikle,denizin ve o muhteşem yeşil doğanın tadına doyasıya varacaksınız. Ücretlerse uygun ,öğrenci için 22,5; sivil içinse 30 tl. Geliş ve gidiş seferlerinin zamanıysa tamamen sizin inisiyatifinize kalmış. Beşikdağı turistik tesisinde şu an balkon ve lokanta bulunsa da belediye yatırımlarıyla en kısa zamanda büyükçe bir seyir tersası,otel,müze,zipline gibi konaklama ve eğlenceye yönelik yatırımlar yapılması planlanıyor.Lokantadan bahsetmemiz gerekirse de manzarayı şahane,çalışanları samimi ve nazik, fiyatlarıysa bir miktar pahalı bulduğumu belirtmem gerek.

Boztepe

Trabzon merkeze 3 km uzaklıkta olmakla birlikte, çayıyla ve manzarasıyla Trabzonlunun vazgeçilmez mekanlarından biridir.’En güzel çay Boztepede içilir’ sloganını benimsemekle birlikte günbatımını izlediğim en güzel yer olduğunu söylersem yalan olmaz.Ulaşım dolmuşlar,turlar ve özel arabalarla sağlanmaktadır. Buradaki çay bahçeleri de uygun fiyatıyla her keseye hitap etmektedir . Boztepe ‘de geçireceğiniz bir gün sizi ekonomik açıdan sıkıntıya sokmaz;bu yüzden dilediğiniz her zaman, akşam çayını içmeye gelebilirsiniz.

Ayrıca burada göreceğiniz devasa hamsi heykeli de sizi bir miktar şaşırtabilir,bizden söylemesi.

Ortaköy

Akçaabat’ta bulunan bir mahalledir.Safranbolu evlerine benzetilen yapısıyla Osmanlıya ait sivil mimari örnekleri bulunur.Samimi insanlarıyla cıvıl cıvıl olan bu şirin mahalle tarih meraklılarına kesinlikle tavsiye edilir.

Vazelon Manastırı

Maçka ilçesinde Kiremitli Köyü’ne 7 km uzaklıkta bulunur. Bu manastırın 17.-18. yüzyılda yapıldığı bilinmekte, eskiden kervanların geçiş noktasındaki bu bölge şu an daha izbe diyebileceğimiz bir konumda.Cennet, cehennem ve son hüküm tasvirlerinin konu edildiği freskler, canlılık ve güzelliklerini halen korumakla birlikte kiliseyi asıl güzel yapan şey yeşilliklerle bütünleşmiş olmasıdır.

Hıdırnebi Yaylası

Akçaabat ilçesinde bulunan,ilçe merkezine yaklaşık 30 kilometre uzaklıktaki, 1500 metre rakımlı Trabzon’un en güzel ve en bayındır yaylası diyebiliriz.Buradaki Argalos çimeninde her sene Temmuz ayının 19-20 sinde geleneksel yayla şenlikleri yapılmaktadır. Yaylanın çoğunluğu ahşap bungalov evlerden oluşmaktadır.Kiralanabilir evler ve oteller mevcuttur.Yaylaya ulaşım oldukça kolay olmakla birlikte lokantalardan ve marketlerden her türlü ihtiyacınızı temin etmeniz mümkündür.

Kadıralak Yaylası

Tonya ilçesindeki bu yaylamızsa 1300 metre yüksekliğe sahiptir. İlkbaharın gelişiyle mora bürünen bir doğa harikası….Yaylayı mora boyayan bu çiçekler ‘mavi yıldız’ olarak isimlendirilmektedir. Bu çiçekler mart ayında görülmeye başlanıp bazen de nisan başına kadar sarkabilmektedir. Yok olma tehlikesi bulunan, bu çiçek, ‘Uluslararası Bern Sözleşmesi’ gereği Türkiye’nin korumakla yükümlü olduğu endemik bitkiler arasındadır. Mart ve nisan ayında doğa fotoğrafçılarının akınına uğrayan Kadıralak Yaylası,tabiat parkı ilan edilmiş olup bölgeye yapılması planlanan ‘yapay uzungöl’ ile turizmin daha da canlandırılması planlanmaktadır.

Sera Gölü

Akçaabaat ilçesinde bulunan, toprak kaymaları sonucu oluşmuş yaklaşık 70 senelik bir heyelan set gölüdür . Çevresindeki Tabiat Parkı içerisinde günübirlik kullanım ,doğa yürüyüşü ve bisiklet turları yapılmakla birlikte göldeki deniz bisikletleri de keyifli zaman geçirmenize yardımcı olmaktadır.

Küçük Ayasofya Cami

Günümüzde cami olarak kullanılan Ayasofya, 1. Manuel Komnenos zamanında(1200ler) kilise olarak inşa edilmiş olup, Fatih Sultan Mehmet’in Trabzonu fethini takiben kiliseden camiye dönüştürülmüştür.Zamanında müze,depo hastane olarak da kullanılmış bu yapı genç Bizans kiliselerinin güzel bir örneğidir.Süslemenin büyük kısmını oluşturan fresklerde İsa’nın doğumu,vaftizi,kıyamet günü gibi konular yer almaktadır. Trabzon merkezde bulunan bu caminin hala bir kısmı müze olarak kullanılıyor,meraklılarına duyurulur.

Çal Mağarası

Dünyanın en uzun ikincisi olarak kabul edilen Çal Mağarası, Düzköy ilçesinde bulunmaktadır.Ulaşılabilir alanı tam 8 km’dir.2003 yılında halkın ziyaretine açılan mağaranın kireçtaşları içindeki faylar sayesinde oluşmuş olduğu bilinmektedir. Sol tarafta 150, sağda ise 400 metrelik ahşaptan yürüyüş yolu yer alan mağara, içinden geçen deresiyle de dikkat çekmekte.

Trabzon Atatürk Köşkü

Trabzon’a hakim Soğuksu sırtlarında, çam ormanları içinde yer alan bina Avrupa ve Batı Rönesans mimarisinin etkilerini taşımaktadır.Atatürk, ilk kez 1924 yılında Trabzon’a geldiğinde ve sonrasında bu evde kalmış, 1937 yılındaysa bu köşkteki bütün mal varlığını Türk ulusuna armağan etme kararı almıştır. Müzede; mobilyalar, porselenler, halılar vb. ile Atatürk’e ait tablolardan oluşan 344 adet eser sergilenmektedir.Bina 1943 yılında müzeye dönüştürülmüş olup haftanın 7 günü açıktır.