Let’s travel together.

Yaşayan Osmanlı ülkesi Bosna-Hersek’e tatile gitmek için 7 neden!

Bosna-hersek, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından vize istemeyen az sayıdaki ülkelerden birisidir. Türkiye ile sürekli olarak çeşitli jestler, antlaşmalar yaptıkları için kültürler birbirine gün geçtikçe yakınlaşmaktadır. Bosna-hersek, uzun bir süre Osmanlı İmparatorluğu egemenliği altında kalmıştır. Sonrasında ise şehirlerin atmosferine dokunulmamış, böylece Osmanlı duruşunu günümüzde dahi korumayı başarmıştır.

Bosna-hersek ile siyasi olarak çok yakın 2 ülkeyiz. Bu yüzden de özellikle girişlerde, gümrük memurları, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına kötü davranmaz, ülkeye almamak için bahane aramazlar. Bunun yanı sıra Türkiye’nin yaşam standardının Bosna’ya göre daha iyi olduğunu ele alırsak, bir Türk’ün Bosna’ya gidip orada kaçak olarak yaşaması çok mantıklı olmadığı için girişte herhangi bir şüphe yaşamazlar. Bosna-Herkes’in en güzel şehirlerinde Saraybosna’da tatil yapmak için bu kadar kolay bir giriş, tatilinizi en güzel kılacak detaylardan birisi olacaktır.

Bosna Hersek'e Neden Gidilmeli?

Sakin Bir Havası Var

Kapital şehirlerden sıkılmış, gürültüden bunalmışsanız Bosna-hersek sizin için muhteşem bir seçim olabilir. Ülkeye adımınızı attığınız anda otobüste ya da arabada şehir merkezine giderken sağınıza solunuza bakarsanız, etrafın masallar diyarı gibi olduğunu göreceksiniz. Her taraf yem yeşil ve tertemiz. Şehir merkezine girdiğinizde bile doğru dürüst gürültü yok denebilir.

Buraya tatile gittiğinizde sadece odanızda kalıp pencereden etrafı izlemek isteyebilirsiniz. Sürekli yağışlı havası da sizi buna itebilir tabi. Aslında Bosna-hersek, 3 günde tamamen gezilip bitecek şehirlere sahip. Bu yüzden de uzun süreli bir tatil düşünüyorsanız, tatilinizin uzun bir zamanını bir yerlerde oturup etrafı seyrederek ya da odanızda dinlenerek geçirebilirsiniz.

Kendinizi Osmanlı’da Hissedeceksiniz

Özellikle de Osmanlı dönemini ele alan televizyon dizilerini izleyip keşke böyle bir yere gitme şansımız olsa da tarihimizi görsek demiş olabilirsiniz. Bosna-hersek tam olarak bir Osmanlı ülkesi. Şehir merkezine geldiğiniz an kendinizi Osmanlı’nın önemli şehirlerinden birinde gibi hissedeceksiniz. Muhteşem manzaraları, eski tip evleri, etrafta Osmanlı kahvehaneleri, çay ve Türk kahvesi satan dükkanlar. Sizi büyüleyecekler. Özellikle de Saraybosna’da tatil yapmayı düşünüyorsanız, Osmanlı kültürünü derinlemesine hissedeceksiniz.

Bosna Hersek Sarajevo
Bosna Hersek Sarajevo

Genel Olarak Türk Kültürü Benimseniyor

Bosna’yı ziyaret eden turistlerin büyük bir kısmı Türklerden oluştuğu için ülkede turizm, Türk kültürüne hitap ediyor. Bunun yanı sıra, Bosna-hersek’in Osmanlı’ya benzerliğini kullanan turizm çalışanları, Türk kahvesi, Türk çayı gibi kültürel içecekleri ve yiyecekleri satarak gelen turistleri kendi yerlerine çekmeyi hedefliyor.

Bosna-hersek’e gittiğinizde Boşnak böreği yemeden dönmeyin tabi. Bunun yanı sıra bir sokak kahvesinde oturup çayınızı, kahvenizi içip, kendinizi Osmanlı’da hissetmek isterseniz de Bosna-hersek sizin için muhteşem bir yer olacaktır. Bu ülkenin her şeyi Türk kültürüne hitap ediyor. Üstelik domuz eti de yanlışlıkla alıp yiyeceğiniz şekilde satılmıyor. O yüzden içiniz rahat bir şekilde tatilinizi yapabilir ve karnınızı doyurabilirsiniz.

Hem Temiz Hem Türkiye Gibi

Bir ülkeye gittiğinizde en çok Türkiye havasını, Türk insanını özlersiniz. Bu her Türkün yaşadığı şeydir. Ülkemizde ne kadar sorun yaşasak da içimizdeki bu samimiyet, bizi diğer ülkelere seyahat ettiğimizde Türkiye’yi aratıyor. Bosna-hersek Türkiye’ye en benzeyen ülkelerden bir tanesi. Bunun yanı sıra çok temiz bir ülke. Yollarda çöplere ve benzeri şeylere rastlamanız çok zor. İşte bu yüzden de Bosna-hersek, hem Türkiye gibi olsun hem temiz olsun diyenlerin bir numaralı tercihidir.

Bosna Hersek Drina Köprüsü
Bosna Hersek Drina Köprüsü

Yağmurlu Havada Tertemiz Bir Ülke

Özellikle de kış aylarında gittiyseniz muhtemelen tatilinizin yarısı, yağmurlu havada geçecektir. Normalde tatile gittiğinizde yağmur yağsın istemezsiniz. Çünkü yağmur, gezmenize, dolaşmanıza, eğlenmenize mani olacakmış gibi gelir. Fakat Bosna’da durum tam olarak böyle değildir. Bosna-hersek’de en güzel hava, yağmurlu havadır.

Her taraf yem yeşil ve sakinken, bir de tatlı bir yağmur başladığında şehirde huzur havası kokmaya başlar. Yeşilin ve yağmurun bu güzel birleşimine hayran olacağınızdan emin olabilirsiniz. Eğer yağmurdan çok hoşlanmıyorsanız, Bosna’ya giderken bir yağmurluk ve şemsiye almayı ihmal etmeyin. Yoksa sırılsıklam olursunuz. Üstelik çamaşırlarınızı kurutmak da yağmurlu havada imkansız gibi bir şeydir tabi.

Fiyatlar İdeal Seviyede

Bosna’yı güzel kılan özelliklerden bir tanesi de ucuz fiyatlarıdır. Hem uçak bileti hem de yeme-içme maliyeti bakımından sizi çok zorlamayacak bir ülkedir Bosna-hersek. Tabi Sırbistan, Ukrayna gibi ülkeler ile kıyaslandığında bir tık daha pahalı olduğunu göreceksiniz. Yine de Türkiye ile hemen hemen aynı maliyete sahip demek yanlış olmaz.

Tüm bunları değerlendirdiğinizde, eğer doğayı, yeşili ve huzuru seviyorsanız, müze müze gezmeyeyim ben şehirde yürüyüş yapayım, sakinliği hissedeyim ve bedenimi dinlendireyim diyorsanız, Bosna-hersek tam size göre.